Virkning

Hösten 2012 kom en fråga från Prat- och Skapaverkstan inom Torsåkers Församling: Finns det kvinnor i Ihushi som virkar och som kanske skulle vilja ha bomullsgarn? Jo, det finns det och i  samband med en uppföljningsresa till Ihushi hösten 2012 lämnade vi över flera påsar med virkgarner som en gåva till kvinnor i Ihushi.

Glädjen var stor och det bildades en särskild ”virkgrupp” med tio virkningsintresserade medlemmar från IDC:s vanliga kvinnogrupper. De berättade att virkade dukar är populära men att både virknålar och garn är dyrt i Tanzania och svårt för dem att köpa. När vi gjort fortsatta uppföljningsbesök har 

vi därför varje gång haft med mera virkgarner som vi överlämnat till virkgruppen. (Läs mer om stödet med virkgarner från kvinnorna i Torsåker.)

Varje gång vi träffat virkgruppen i Ihushi har de stolta visat exempel på vad de har virkat. Det första året var det framför allt bordsdukar och antimakasser (att lägga på stolsryggar) som är populära i Tanzania. De virkade åt sig själva och släktingar.

Sedan, under 2014 började man virka för försäljning, både i IDC:s butik i Kisesa och direkt till grannar och bekanta. Det ger inkomster för att kunna köpa mera garn så att de kan fortsätta virka – och dessutom en liten vinst på varje duk.

I det paket med garner som vi överlämnade våren 2015, fanns det flera påsar med lite kraftigare bomullsgarn. Det väckte en tanke i gruppen att de kanske skulle virka tröjor till barn. Ibland är det kalla kvällar i Ihushi, och det är svårt att få tag på varma barnkläder. Man prövade sig fram och i september kunde de visa upp en tröja som en ny produkt för gruppen att sälja. Och kunderna står i kö, t ex har föräldrarna till barnen på IDC:s förskola lagt beställningar om tröjor för sina 5-6-åringar.


 


Modesta Madelicha (t.h.) är kassör i virkgruppen och Marieta Masharuri är ordförande.